Szolgáltatásaink

PRECOTE bevonat

Mi a Precote?

A Precote lakkszerű réteg, melyet a kötőelemek legkülönbözőbb típusai esetében használnak. Biztosító és tömítő tulajdonsága csak akkor alakul ki, ha nyomásnak és/vagy nyíró igénybevételnek tesszük ki az összeszerelés során. A bevonatolt menetes alkatrész beszerelése után rövid idővel a menetek a rezgéssel, kilazulással szemben ellenállóvá válnak és a megfelelő tömítés is kialakul. A csavarok és más menetes alkatrészek a bevonat által magukban hordozzák a Precote valamennyi előnyös tulajdonságát, így létrehozva a megfelelő szilárdságú csavarkötést.

A Precote kifejlesztése a modern T-mikrokapszulázási technikán alapul, melynek segítségével a széles körben kipróbált, tömítéshez és rögzítéshez használt ragasztóanyagokat egy vékony, polimerikus fallal zárjuk el. A Precote létrehozása során a modifikált, 2 alkotós akrilát rendszerek mikrokapszulált, különálló összetevőit oldható, kötőanyagot tartalmazó közegbe vegyítjük. A folyékony fázisú Precote felhordása és megszárítása után száraz és korrózióálló bevonatot kapunk.

Hogyan működik a Precote?

Miközben becsavarjuk a Precote-tal bevont kötőelemeket, a Precote rétegben lévő mikrokapszulák megrepednek a nyomás és/vagy nyíró feszültség hatására. A folyékony összetevők kiszabadulnak a mikrokapszulákból és a ragasztóanyagként megkeményednek, így hozzák létre a kívánt záró és tömítő hatást.

Melyek a Procte-tal bevont kötőelemek előnyei?

A Precote a modern problémamegoldást képviseli olyan alkalmazási területeken, ahol mindmáig nem használtak folyékony rögzítő anyagot biztonsági és kezelési okokból.
A Precote-tal bevont kötőelemek nem igényelnek semmiféle további mechanikai biztosító vagy tömítő alkatrészt,

- amely esetleg kimaradhat vagy elfelejtődhet,
- melyek csak megfelelő előkészítés és használat esetén hatékonyak,
- mely termékek szerelése, beszerzése és raktározása járulékos költségeket okoz,
- melyeknek a biztosító és tömítő hatása megbízhatatlan és/vagy vitatott.

Fiziológia és toxikológiai szempontból a Precote bevonat ártalmatlan, mivel a folyékony ragasztóanyagokat, melyeket részben az ingerlő hatású vegyszerek közé sorolnak, teljes mértékben izolálja a kapszulák fala.

A Precote-tal bevont menetes alkatrészek összeszerelése

Lényegében véve ugyanazt az eljárást kell követnünk a Precote-tal bevont csavarok és kötőelemek összeszerelése során, mint amit a bevonatlan kötőelemek összeszerelése esetében; 5 perc alatt kell elvégeznünk a beillesztést, behajtást és a tökéletes meghúzást mielőtt a polimer szerkezeti torzulása bekövetkezne.

A Precote-tal bevont csavarmenet részek kötésideje

A feloldódott rögzítő anyag polimerzációja a kötőelemek összeszerelésekor kezdődik. Mivel a Precote gyorsan kötő technológia, már 10-15 perc alatt mérhető a változás. Szobahőmérsékleten 3 óra alatt érhetjük el a tökéletes szilárdságot. A Precote fagypont körül is megszilárdul, de a hőmérsékletnek nem süllyedhet -20 C fok alá. A hőmérséklet csökkenésével növekszik a kötés ideje.

A Precote-tal bevont csavarmenet részek tárolása

A Precote legalább 4 évig tárolható + 10 és 28 C fok között, maximum 65 relatív páratartalom mellett. Nem befolyásolja a termék minőségét, ha a páratartalom rövid időre 90-ra emelkedik. Mindezek alapján elmondhatjuk, hogy a Precote-tal bevont kötőelemek ugyanolyan feltételek mellet tárolhatók, mint a be nem vont kötőelemek.

A Precote-tal bevont csavarmenetrészek tömítő hatása

A Precote mindig homogén és folytonos felületi bevonat. A ragasztóanyag megkeményedése után a kötőelemek tökéletesen tömítetté válnak. Miután befejeződött a keményedés, a Precote ellenáll akár 350 bar nyomásnak is. Ezzel a tömítő hatással elkerülhető a korrózió a kötőelemek érintkező felületein.

A Precote-tal bevont csavarok ismételt felhasználása

Nem ajánljuk a Precote-tal bevont kötőelemek ismételt használatát, mert teljesen kiszámíthatatlan az állapotuk. A magas nyomásnak kitett csavarokat akkor sem építjük be többször ha nincs rajtuk Precote bevonat. Ha azonban mégis szükséges egy alkatrész ismételt használata, a következő két megoldást javasoljuk:

a) a kötőelemek letisztítása és anaerobikus rögzítőanyag alkalmazása,
b) „új", még nem használt, Precote-tal bevont alkatrész biztosítása tartalékként.

Ha a megkeményedett a Precote rétegű kötőelemet megmozdítjuk, lazítjuk vagy tovább húzzuk (pl. egy összeszerelés után szükséges igazítás esetén) a réteg megsérül. Ennek következtében természetesen elvész a korábbi biztosító és tömítő hatás, de a menet súrlódási tényezőjének megnövekedett értéke megvéd lelazulástól.

A Precote által kínált lehetőségek és előnyök

A Precote széles körű megoldásokat kínál a csavarok és a menetes alkatrészek biztosítására és tömítésére alkalmas bevonat felvitelére:

- gépi bevonatolás különösképpen nagy mennyiség esetén,
- kézi, vagy megfelelő berendezéssel végzett gépi bevonatolás, melyhez saját bevonatoló gépeink fejlesztése során nyertünk tapasztalatot.

Különösen azoknak a gyártóknak és felhasználóknak kínál jelentős előnyöket a Precote rendszer, akik folyamatosan ugyanazon kötőelemeket, például csavarokat, menetes betéteket, menetes alkatrészeket stb. használnak nagy mennyiségben.