Szolgáltatásaink

Cink - lamellás bevonat

Jelenleg az iparban nagy hangsúlyt fektetnek a különböző bevonatokra (akár a megmunkáló szerszámok, vagy a késztermékek- akár kötőelemek területén is), amelyekkel a termékek élettartamát, ellenálló képességét a különböző környezeti behatások ellen radikálisan megnövelhetik. A kötőelemeknél általában jellemző bevonat a normál cink horgany (esetleg plusz lakk bevonattal), vagy a cink- nikkel. Vállalatunk az idei évben szorosra kötötte a kapcsolatát egy ausztriai bevonatokat fejlesztő társasággal, akik megalkottak egy új bevonatot, a cink lamellát. Legfontosabb előnyei, hogy meghatározott súrlódási tulajdonságokkal bír, jó tapadást biztosít, magas a vegyszerállósága, nem rontja az elektromos vezetőképességet és extrém vékony réteggel (8-12µm) kimagasló sópermet állóság (rozsdásodási ellenállósága) érhető el (>1.000h). Továbbá kiemelendő, hogy a környezetre gyakorolt hatása elenyésző az előzőekben részletezett bevonatokkal szemben, hiszen nincs szükség kémiai előkészítésre, kémiai anyagok beoldására- bekeverésére, ebből kifolyólag nincs szennyvíz. Nem utolsó sorban megemlítendő, hogy a vevői igényeknek megfelelően akármilyen színben is előállítható.

A bevonat két rétegből tevődik össze, egy bázisból és egy fedőből. Ezen rétegek felhordása egy speciális, vállalatunk által tervezett és épített bemerítő centrifugában történik, ahol az előre meghatározott idővel szabályozható a kívánt rétegvastagság. A rétegek felhordása között szükség van a beszárításra/ beégetésre, amely 220⁰C-on történik alagút típusú kemencében.

A bevonat lehetséges alkalmazási területei, ahol előnyös tulajdonságai érvényesülhetnek:
- Autóipar: A gyártási módszerek folyamatos fejlesztése az autóiparban egyre nagyobb követelményeket támaszt a rétegvastagság, a hőállóság és a csavarozási tulajdonságok tekintetében. Néhány jellemző termék ahol előnyös lehet a bevonat: biztonsági övcsatok, féktárcsák, rugók, szorítók, tengelyek, csavarok és anyák...
- Építőipar: Az építőiparban a cink- lamellás bevonatok kiválóan alkalmasak a rögzítő elemek széles választékához, mint például csavarok, anyák és alátétek, összekötő elemek, ajtó- ablak szerkezetek, lemezszerű alkatrészek.
- Haszonjárművek / kerékpárok / mezőgazdasági gépek: A cink-lamellás bevonatok jelentős előnyöket jelentenek a haszongépjárművek, a mezőgazdasági gépek, valamint az általános gépészet területén. Vékony rétegvastagsággal kombinálva ideális a keresztirányú összekötések, kereszttagok, láncszemek, fékfogók- fékkarok, felfüggesztő elemek védelmére.
- Energiaipar: A megújuló energia előállítására használatos berendezések alkotó elemeinél, amelyek szélsőséges körülményeknek vannak kitéve, ezért megfelelő korrózióvédelmet igényelnek.

Első bevonatoló berendezésünk elsődlegesen kötőelemek és kisméretű fém alkatrészek (max. átmérő 30mm, max. hossz 100mm) bevonatolására épült, így ezen termékkörbe és mérettartományba tartozó alkatrészekkel kapcsolatban várnánk megkeresést.